CREVA, BAKTERIJE & ZDRAVLJE

Nastavak na post ENS – NAŠ DRUGI MOZAK?

Sama reč bakterije u većini ljudi izaziva gađenje i asocira na zarazu i bolesti. Međutim, bez bakterija ne bi bilo ni života. Simbiotska veza koju sa njima imamo predstavlja uzajamno korisnu sardanju, daleko bitniju nego što se do skoro mislilo.
Savremeni način života i velike promene u načinu ishrane do kojih je doveo pokazale su nam zapravo koliko je crevna flora bitna na naše psihofizičko zdravlje, kao i koliko se lako može narušiti.

Kao što mi - naša digestija, produkcija hormona, vitamina, enzima i još mnogo toga - zavisimo od bakterija, tako i one zavise od nas. Od naših nutritivnih navika, upotrebe antibiotika (!!!) količine stresa, sna itd.

Sve počinje sa rođenjem i dolaskom na ovaj, ne tako sanitarni svet. Već u tim, prvim momentima života bakterije kreću da nas osvajaju i nastanjuju, kao i mi planetu Zemlju (doduse, na žalost, mi sa njom imamo parazitski, pre nego međusobno koristan odnos). To naseljavanje se nastavlja svakim kontaktom koji čovek ima sa spoljnim svetom, a u početku naročito preko majke i njenog mleka.

!!! Naučnici su se dugo pitali zašto majčino mleko, pored velike količine hranljivih sastojaka i korisnih bakterija, sadrži ogromne količine oligosaharida, vrste kompleksnih ugljenih hidrata koje mi ne mozemo da svarimo.

Zasto bi majka proizvodila tolike količine nečega što beba ne može da iskoristi?
Priroda nikada nije radila nešto bez veze, pa ni ovaj put.

Otkrili su da oni služe za prehranu korisnih bakterija koje nastanjuju bebina creva i pomažu u prevenciji infekcija, gradeći i jačajući imunitet. Znači, majčino mleko služi kao hrana, probiotik i prebiotik za bebu i nikako ne sme biti zamenjeno kupovnim mlekom, papicama i sličnim sranjima iz marketa.

Pored svega navedenog, zdravlje digestivnog trakta i mikrobiote utiče i na propustljivost creva, odnosno na količinu i odabir materija kojima je dozvoljeno da iz creva prođu u krvotok i time bilo gde u telo.
Ukoliko je ona poremećena, pored nutrijenata, u krv mogu prodreti bakterije i toksini i pokrenuti imuni odgovor organizma i inflamaciju, sto je prekursor mnogih stanja, alergija i bolesti – kako fizičkih, tako i psihičkih.

Sto bi stara narodna rekla:

Sa ovim i prethodnim postom na umu nije teško shvatiti da naše celokupno zdravlje direktno zavisi od zdravlja naših creva i njihovog bakterijskog profila - mikrobioma. Znanjem i dobrim navikama možemo pozitivno uticati na njih i time podići kvalitet zivota. Ukoliko naučimo da slušamo telo i da se brinemo o njemu, ono će se zauzvrat brinuti o nama.


21.08.2021.

tagovi: mikrobiom, crevna flora, zdravlje creva, bakterije, probiotik, prebiotik, propustljivost creva, digestivni trakt, gastrointestinalni trakt...

ZANEMAREN TRENAŽNI PRINCIP
ZANEMAREN
TRENAŽNI PRINCIP
21.02.2022.
pročitaj više
"BEZ IZGOVORA" KAO NAČIN ŽIVOTA
"BEZ IZGOVORA" KAO NAČIN ŽIVOTA
04.01.2022.
pročitaj više
STRES - ŠTA JE? KAKO SE IZBORITI SA NJIM?
STRES - ŠTA JE? KAKO SE
IZBORITI SA NJIM?
09.07.2021.
pročitaj više
Komentari
Trenutno nema komentara.
Kontakt
    telefon:
    +381 64 3663 799
    email:
    boran.filipi@noexcuses.rs
    email:
    diana.maksimovic@noexcuses.rs
    Treninzi se održavaju u teretani Strong gym u Beogradu,
    u ulici Albanske spomenice br. 19 (ugao sa Ruzveltovom).
    Radno vreme teretane:
    Ponedeljak - Petak 08-22h
    Subota 09-18h