ENS - NAŠ DRUGI MOZAK?

Svi znamo da gastrointestinalni trakt služi za obradu - varenje i ekstrakciju nutrijenata iz hrane, ali to je samo mali deo njegovih zaduženja. Naime, tek u skorije vreme otkriveno je, i potvrđeno šta je Hipokrat tvrdio još pre 2500 godina, da je zdravlje creva presudno kako za naše fizičko tako i PSIHIČKO stanje.
U sluznici creva, počevši od jednjaka pa do anusa, pronađen je ogroman broj nervnih ćelija – neurona (oko 500 miliona). Ovaj sistem nazvan je ENTERIČNI NERVNI SISTEM (ENS), a često se spominje i kao naš DRUGI MOZAK.

ZAŠTO?

Neuroni su specijalizovane ćelije sposobne da komuniciraju putem električnih impulsa. Brojčano najviše ih ima u mozgu, zatim u crevima (!!!), pa tek onda u kičmenoj moždini - sastavnom delu centralnog nervnog sistema i CELOM perifernom sistemu.
Bitno je da je ENS direktno povezan sa mozgom preko Vagus nerva, a još zanimljivije je da 90% informacija ide od ENS-a ka mozgu, a ne obrnuto. Štaviše, prilikom prekida Vagus nerva, ENS je više nego sposoban za samostalno funkcionisanje, bez ikakve kontrole od strane mozga.
Većina neurotransmitera (30+) koje koristi je identična onima u mozgu, a još bitnije je da se preko 50% dopamina i 90% serotonina - neurotransmitera koji drastično utiču na raspoloženje, motivaciju i način razmišljanja, proizvede upravo u crevima.
Pored svega navedenog gastrointestinalni trakt predstavlja i stanište za preko 1000 različitih vrsta mikroorganizama, odnosno desetine biliona bakterija, koje sačinjavaju našu crevnu floru i bez kojih život ne bi bio moguć.

Više o ovome u nekom od sledećih postova.

18.09.2021.

tagovi: entericni nervni sistem, ens, drugi mozak, creva, digestivni trakt, gastrointestinalni trakt, vagus nerv, neuroni, nervne celije, dopamin, serotonin...

KISEONIK, DISANJE & ZDRAVLJE
KISEONIK, DISANJE & ZDRAVLJE
27.05.2021.
pročitaj više
HLADNOĆA & ZDRAVLJE
HLADNOĆA & ZDRAVLJE
28.05.2021.
pročitaj više
MIOFASCIJA
MIOFASCIJA
29.05.2021.
pročitaj više
Komentari
Trenutno nema komentara.
Kontakt
    telefon:
    +381 64 229 5553
    email:
    boran.filipi@noexcuses.rs
    email:
    diana.maksimovic@noexcuses.rs
    Treninzi se održavaju u teretani Strong gym u Beogradu,
    u ulici Albanske spomenice br. 19 (ugao sa Ruzveltovom).
    Radno vreme teretane:
    Ponedeljak - Petak 08-21h
    Subota 09-18h