ENS - NAŠ DRUGI MOZAK?

Svi znamo da gastrointestinalni trakt služi za obradu - varenje i ekstrakciju nutrijenata iz hrane, ali to je samo mali deo njegovih zaduženja. Naime, tek u skorije vreme otkriveno je, i potvrđeno šta je Hipokrat tvrdio još pre 2500 godina, da je zdravlje creva presudno kako za naše fizičko tako i PSIHIČKO stanje.
U sluznici creva, počevši od jednjaka pa do anusa, pronađen je ogroman broj nervnih ćelija – neurona (oko 500 miliona). Ovaj sistem nazvan je ENTERIČNI NERVNI SISTEM (ENS), a često se spominje i kao naš DRUGI MOZAK.

ZAŠTO?

Neuroni su specijalizovane ćelije sposobne da komuniciraju putem električnih impulsa. Brojčano najviše ih ima u mozgu, zatim u crevima (!!!), pa tek onda u kičmenoj moždini - sastavnom delu centralnog nervnog sistema i CELOM perifernom sistemu.
Bitno je da je ENS direktno povezan sa mozgom preko Vagus nerva, a još zanimljivije je da 90% informacija ide od ENS-a ka mozgu, a ne obrnuto. Štaviše, prilikom prekida Vagus nerva, ENS je više nego sposoban za samostalno funkcionisanje, bez ikakve kontrole od strane mozga.
Većina neurotransmitera (30+) koje koristi je identična onima u mozgu, a još bitnije je da se preko 50% dopamina i 90% serotonina - neurotransmitera koji drastično utiču na raspoloženje, motivaciju i način razmišljanja, proizvede upravo u crevima.
Pored svega navedenog gastrointestinalni trakt predstavlja i stanište za preko 1000 različitih vrsta mikroorganizama, odnosno desetine biliona bakterija, koje sačinjavaju našu crevnu floru i bez kojih život ne bi bio moguć.

Više o ovome u nekom od sledećih postova.

18.09.2021.

tagovi: entericni nervni sistem, ens, drugi mozak, creva, digestivni trakt, gastrointestinalni trakt, vagus nerv, neuroni, nervne celije, dopamin, serotonin...

ZANEMAREN TRENAŽNI PRINCIP
ZANEMAREN
TRENAŽNI PRINCIP
21.02.2022.
pročitaj više
"BEZ IZGOVORA" KAO NAČIN ŽIVOTA
"BEZ IZGOVORA" KAO NAČIN ŽIVOTA
04.01.2022.
pročitaj više
STRES - ŠTA JE? KAKO SE IZBORITI SA NJIM?
STRES - ŠTA JE? KAKO SE
IZBORITI SA NJIM?
09.07.2021.
pročitaj više
Komentari
Trenutno nema komentara.
Kontakt
  telefon:
  +381 64 3663 799
  email:
  boran.filipi@noexcuses.rs
  email:
  diana.maksimovic@noexcuses.rs
  Treninzi se održavaju u teretani Strong gym u Beogradu,
  u ulici Albanske spomenice br. 19 (ugao sa Ruzveltovom).
  Radno vreme teretane:
  Ponedeljak - Petak 08-22h
  Subota 09-18h